Vízparti szabályozás és kortárs pavilonok a Kopaszin

Vízparti szabályozás és kortárs pavilonok a Kopaszin

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A budai rakpart vonalának déli végén a Kopaszi gátat találjuk. A népszerű partszakasz mintaként szolgálhat a Duna partok használatát illetően, és a kortárs építészetet kedvelőknek is érdekes helyszínt kínál.

A Duna part szabályozásának sok nyomát találhatjuk a városban, de az egyik leglátványosabb a Kopaszi gát. A terület különlegességét nem csak a vízfelület közelsége adja, hanem a 2000-es évek kortárs pavilon-építészetének kiváló példái. A terület tulajdonos 2004-ben kezdett nagyszabású ingatlanfejlesztésbe és két évvel később a XI. kerülettel közösen kiírt tervpályázaton várták az ötleteket a Kopaszi majdnem 1 km hosszú gátjának építészeti kialakítására. A pályázaton nyertes T2a építésziroda alakította ki a 14 játékos pavilont, ahol a kortárs anyaghasználat és forma teljes szabadságában alkothattak. A vendéglátóegységek kialakítása minden esetben különböző, de a koncepció azonos: “… egy csontvázat (szerelt acélszerkezetet) különböző ruhákkal öltöztetünk föl. Zakót, kardigánt, öltönyt, anorákot, bikinit és színes inget adunk a meztelen csontvázra…” mondta Turányi Gábor. A park elején található vízirendőrség karakteres épületét a Váncza Művek építészei tervezték, a tájépítészetért pedig a Garten Stúdió felelt. A vízpart mellett tektonikusan hullámzó padsor ikonikus helyszíne lett a városnak, olyannyira, hogy az internetre feltöltött fotók adatai alapján a Hősök terével vetekszik népszerűségben.

Az inagatlanfejlesztés persze ezt a területet is utoléri, a most épülő Budapart városrész iroda- és lakóházai közül már több felépült, és a MOL Campus sok vitát kiváltó 120 méteres toronyépülete is kivitelezés alatt van.

***

Városi túránk során végignéztük Budapest három legjellemzőbb városépítészeti léptékű egységét. Az Andrássy utat a 19. század végi rohamos városfejlesztésnek köszönhetjük, a város szövetbe belevágva valósult meg, létrehozva egy a mai napig különleges utcát. A Kiskörút a középkori városfal elbontásával párhuzamosan, mondhatni organikus módon alakult ki. A Duna pedig, bár régebb óta formálja a környezetet, mint az ember, szintén meg lett szelidítve és a rakpartok közé szorítva határozza meg Budapest látképét. A város térképére nézve még rengeteg hasonlóan karakteres vonalat, utcát, egybefüggő területet vehetünk észre, melyek mind meghatározzák városunkat, érdemes mindegyik történetét és hangulatát megismerni, amelyre az egyik legjobb lehetőség egy városi séta.

Játékos kialakítású pavilon a Kopaszi gáton (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Az épülő Budapart a Kopaszi gát partján (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Tektonikus vonalvezetésű lépcsők az egyik legjobb városi vízparton (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Ez is érdekelhet

To top