A sehonnan sehova tartó legkisebb körút

A sehonnan sehova tartó legkisebb körút

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Egy kis kitérő Budapest vonalairól a legkisebb körútra, mely a BME és ELTE Lágymányosi campusát öleli körbe. De hogyan is alakulhatott ki a Dunától Dunáig tartó zsákutca?

A Lágymányos területét a 19. század Duna szabályozása miatt kialakított gát megépítése után kezdték el feltölteni. A területen eleinte meghagyták a tavat, ahol a századforduló környékén a főváros egyik legkedveltebb szórakozóhelye alakult ki, itt volt ugyanis a Konstantinápoly néven elhíresült bulinegyed. Az intézményeket viszont rövid idő után be kellett zárni, mert a jóízlésű nép tűréshatárát feszegette a korlátok nélküli tivornyák helyszíne és a bordélyházak jelenléte, ráadásul túl sok volt a szúnyog is. A terület ezt követően sokáig üresen állt, egészen a rendszerváltást követő világkiállítás tervezéséig.

Lágymányos szabad Duna-partját nézték ki az Béccsel közösen szervezendő EXPO 1996 helyszínéül, azonban a világkiállítástól időközben elállt a másik fél, a rendszerváltást követő gazdasági sokk közepette pedig a budapesti városvezetés nem tudta egyedül vállalni a szervezést. A tervek és szabályozások azonban elkészültek a területre: egy, a magyar fővárosra jellemző körút mentén helyezkedtek volna el a magyar tájegységeket szimbolizáló nemzeti pavilonok, melyeknek terveit a kor neves építészei (Bán Ferenc, Turányi Gábor, Finta József, Makovecz Imre és sokan mások) készítették el. Az egyetlen megvalósult épület a vatikáni pavilonnak készült Magyar Szentek temploma volt, Török Ferenc és Balázs Mihály tervei alapján. A folyótól folyóig tartó legkisebb körút útvonala azonban kiépült, és az eredeti terveknek megfelelően a kiállítás helyén a Műegyetem és az ELTE új épületei kaptak helyet. Ez a kiskörút egy meg nem valósult világkiállítás mementója, egy ideiglenes, zárt városi rendszert örökített meg, mely sajnos nem tud kapcsolódni a környező városi szövethez.

A legkisebb körút vége, rakparttól rakpartig (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

A Magyar Szentek temploma (Fotó: KÉK/Klaniczay János)

Kilátás a Gellérthegyről dél felé. Előtérben a Gellért Gyógyfürdő és a Műegyetem, távolabb a Lágymányosi-tó és az Összekötő vasúti híd, 1926-ban (Fotó: Fortepan / TEHTUBE)

Ez is érdekelhet

To top