Egykori MÁV-telepi mentőpont

Beszédes utcanevek Rákospalotán

Egykori MÁV-telepi mentőpont

Beszédes utcanevek Rákospalotán

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A MÁV-telep utcanevei sokszor beszédesek. A térképet nézegetve itt találjuk a Mozdony, Kazán, a Vasutaskert utcákat. A Mentő utca ellenben nem fantázianév: a rákospalotai mentőpontról kapta a nevét, mely 2012-ben az Észak-pesti Kórházba költözött.

A környék utcái az I. világháború alatt a monarchiával szövetséges hatalmakról kapták nevüket (Ozmán, Bajor). Az 1930-as években létrejövő utcákat pedig a telep belső rendjének változtatása miatt funkciójuk vagy leginkább a vasúti kapcsolódás alapján nevezték el. Így történt ez a Mentő utcával is, amely a mentőállomás után kapta a nevét.

A régi állomást mára  lakóházzá alakították át, melléképületeit lebontották. A figyelmes szemlélő azért talál a házon néhány jellegzetes régi elemet. Ilyen például a hangsúlyos és szokatlanul nagy garázsbejárat, ahová annak idején a mentőautók beállhattak. A mentőállomás beköltözése előtt a ház valószínűleg a telep gondnokának szolgálati lakása volt. A telep fénykorában ugyanis a MÁV nemcsak óvodát, iskolát, piacot, csendőrséget üzemeltetett, hanem fizette az orvost, a fogorvost, és saját kertészt, sőt gondnokot is foglalkoztatott. A gondnoki szerepkör megszűnésével válhatott üressé az épület a mentőállomás számára. Bár voltak tervek arra vonatkozóan, hogy a mentőállomást eredeti helyén rehabilitálják, végül egy új épületbe, az Őrjárat utcába költözött.

Megközelíthetőség:
Busz : 69, Villamos 69, 62, 62A, majd gyalog

Ez is érdekelhet

To top