A háromszor megépített Vajdahunyad vára

A háromszor megépített Vajdahunyad vára

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A 80 hektáros park már régóta a pestiek kedvelt kikapcsolódási helyszíne volt, eleinte főúri angolkertek, majd vurstlik, mutatványosok, végül kiállítások helyszínévé vált. Országos hírnévre a már sokat emlegetett 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmával tett.

Az Ezredévi Kiállítás keretében mintegy 240 ideiglenes pavilont állítottak fel, ahol bemutathatt magát az ország színe java, az Adriától a Kárpátokig, Brassótól Pozsonyig. A kiállítás mellett felhúztak egy hatalmas vigalmi negyedet is, Ős-Budavára névvel, amely a török kori Buda hangulatát kívánta bemutatni, de a korabeli hecclap, a Borsszem Jankó csak „Pappendeklipolisznak” csúfolta. Az egész rendezvényt a korabeli adatok alapján majd hatmillióan látogatták meg. Az építmények egy részének, köztük a magyar történelmi stílusokat felvonultató Vajdahunyad várának akkora sikere volt, hogy az ország lakosságának kérésére végül a kiállítás bezárása után felépítették maradandó anyagból is a komplexumot. Így technikailag ez volt a harmadik alkalom, amikor a Hunyadiak ősi fészkének tartott erdélyi vár felépült. A benne működő Mezőgazdasági Múzeum főbejáratával szemben áll Budapest egyik szerencsehozó szobra: a rejtélyes középkori krónikás, Anonymus tollát aki megérinti, úgy hírlik, írói ihletet kap. Illetve itt áll egy sarkon Drakula illegális szobra is, amit az éj leple alatt állítottak fel. A várat körül elterülő tó nyáron csónakázásra, télen korcsolyázásra tökéletes, a parkban pedig, az átalakítások ellenére találunk egy-két nyugalmas helyszínt egy kis pihenésre.

Bár az egész környék már több, mint 120 évvel ezelőtt épült ki, a mai napig meghatározza Budapest imázsát, megannyi századfordulós urbanisztikai vívmány még most, a 21. században is jobbá, kényelmesebbé és szebbé teszi a városlakók életét.

A vár napjainkban (Fotó: Práczky István)

A vár napjainkban. (Fotó: Práczky István)

1896: A Városligeti-tó az Őshalászat pavilonjával. Jobbra a történelmi főcsoport román épületegyüttese és a Vajdahunyad vára a hozzávezető fahíddal.Fortepan/Klösz György. Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.01.017

Ez is érdekelhet

To top