Az aranykor bűvölete és ami maradt belőle

séta az Andrássy út környékén

Az aranykor bűvölete és ami maradt belőle

séta az Andrássy út környékén

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Pár évtized alatt a kissé poros, provinciális Pest-Buda egy hatalmas metropolisszá nőtte ki magát, amely Európa más nagyvárosaival kívánta felvenni a verseny. A robbanásszerű fejlődés korai szakaszában a város a modernizmus csodájának számított minden téren – persze ez a korai, ártatlan lelkesedés hamarosan átalakul, ahogy a növekvő nagyvárosok problémáival szembesülnek, és a huszadik század elején már nem egy olyan hangot is hallunk, hogy a bűnös város minden probléma melegágya. De ne rohanjuk ennyire előre, a sétán most mindazt a városfejlesztési innovációt és átalakulást nézzük meg, melyek már bőven elmúltak száz évesek is, mégis a mai napig sokat hozzáadnak Budapest élhetőségéhez és persze népszerűségéhez.

***

Budapesten jó sétálni, és ezt egyre többen tudják: városszerte több tucat tematikus program közül lehet választani.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet szeretnél megtudni a témáról és a környékről, keresd fel valamelyik budapesti sétaszervező társaság vezetett programját!

1,5 óra
2,5 km
A háromszor megépített Vajdahunyad vára

Pontok

A 80 hektáros park már régóta a pestiek kedvelt kikapcsolódási helyszíne volt, eleinte főúri angolkertek, majd vurstlik, mutatványosok, végül kiállítások helyszínévé vált. Országos hírnévre a már sokat emlegetett 1896-os millenniumi ünnepségek alkalmával tett.

Még több infó

A tér, ahol minden ide érkező turista megfordul, ahol az itt álló emlékmű minden magyar iskolás történelemkönyvében szerepel. De vajon felismernénk, ha egy 20. század elején készült képen látnánk?

Még több infó

Klimatizált utca száz évvel ezelőttről? Az árnyas Benczúr utcán sétáljunk ki a Hősök tere felé.

Még több infó

Kicsit még sétáljunk tovább a Ligetbe kivezető egykori útvonal mentén, ami a Lövölde teret elhagyva látványos változáson megy keresztül: hirtelen egy elegáns, fasorokkal szegélyezett zöldövezeti villanegyedbe csöppenünk.

Még több infó

Honnan a kissé vészjósló név, és mia az a furcsa zöldes kabinka a játszótér mellett?

Még több infó

Feltűnt már, hogy a város számos pontján egymáshoz nagyon hasonló kinézetű, hatalmas csarnokok állnak? Az egyezés nem véletlen és nem is valami elfeledett másolási bortány nyoma – a fedett piacok kiépítése egy hatalmas fővárosi projekt volt, amivel a rohamtempóban növekvő Budapest élelmezési problémáit igyekeztek megoldani.

Még több infó

Hogyan lesz a széles, de nem túl hangzatos Gyár utcából a város egyik legkellemesebb kiülős tere?

Még több infó
8

Egy csepp Párizs

a Sugárút születése

Budapest, ahogy ma ismerjük – a sugár- és körutak rendszere, a nevezetességek jelentős része, az elegáns villák és jellegzetes bérházak világa mind-mind a századfordulón alakult ki, az 1860-as évek vége, és az első világháború közötti pár évtizedben. De mi is indította meg ezeket a hatalmas változásokat?

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top