Egykori kóser húsüzem

A szigorú kóser szabályok szerint működő régi húsüzem étteremként született újjá

Egykori kóser húsüzem

A szigorú kóser szabályok szerint működő régi húsüzem étteremként született újjá

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Erzsébetvárosban egykor tizenkét kóser húsüzem szolgálta ki a vevőket. Az egyik leghíresebb, a tulajdonosokról Rebenwurzelnek nevezett üzem ma Kőleves vendéglőként működik, ügyelve az egykori tulajdonosok hagyományaira.

A Kazinczy utca 41. szám alatti, klasszicista eredetű, U-alakú épület 1870 körül épült. 1914-ben építette hozzá Heuffel Adolf kóser húsfeldolgozó üzemét, amely a hozzá kapcsolt üzlettel együtt egészen a bezárásáig a Zsidó Hitközség felügyelete alatt működött. 1926-tól 1957-ig Rebenwurzel Izidór és Salamon működtette az ortodox előírásoknak is megfelelő boltot, tőlük vette át Berkovits Mihály és felesége, majd 1973-tól Kővári Dezső vezette egészen 2002-ig, amikor az épület rossz állapota miatt a húsüzemet az önkormányzat bezáratta. Ekkor költöztek át a Dob utca 35-be, ahol ma is működik a kóser hentes.

A rendszerváltást követő években állandó problémát jelentett a hús beszerzése az üzem számára, pedig innen látták volna el a boltokat, a kórházat és az amerikai alapítványi pénzből fenntartott iskolát is. Hiába adtak le rendelést heti ötven marhára és kéthetente ezer csirkére, a rituális vágás megoldatlansága miatt ennek jó, ha a fele megérkezett. Pedig Kővári Dezső szerint lett volna rá igény, a kolbászból például sokat vittek Izraelbe is.

A bezárt épületet 2002 után lakásfoglalók vették célba, majd az önkormányzat egy rövid ideig hajléktalanszállót működtetett itt, végül a szebb napokat is látott ház a Kőleves vendéglő beköltözésével menekült meg a bontástól.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Utoirat_2002/?query=k%C3%B3ser+h%C3%BAs%C3%BCzem+kazinczy&pg=302&layout=s

 

https://adt.arcanum.com/hu/view/UjKelet_2017/?query=k%C3%B3ser+h%C3%BAs%C3%BCzem+kazinczy&pg=138&layout=s

 

https://adt.arcanum.com/hu/view/ZsidoAnyag_UjElet_1991/?query=k%C3%B3ser+h%C3%BAs%C3%BCzem+kazinczy&pg=183&layout=s

Megközelíthetőség:
Troli: 74. Busz: 5, 7, 8E, 107, 108E, 110, 112, 133E.
7 perc
550 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top