„E zsidók megcsinálták nekünk Budapestet”

„E zsidók megcsinálták nekünk Budapestet”

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A 19. század második felében, a kiegyezést és a városegyesítést követően, az Osztrák–Magyar Monarchia egyik fővárosaként Budapest olyan lehetőségeket teremtett zsidó polgárai számára, amelyekről korábban csak álmodhattak. Ők pedig éltek ezzel: kereskedők, gyárosok, mecénások, tudósok, építészek, írók, képzőművészek kerültek ki közülük, akik felvirágoztatták az egyesített fővárost és örökre nyomot hagytak Budapesten, sőt az egész világon. Az innen származó zsidók teremtették meg Hollywoodot és a cionizmust, nélkülük nem hozták volna létre az atombombát és a hologramot sem. Egykoron Budapest lakóinak közel negyede zsidó volt, a város minden szegletében éltek.

A 20. század mindent felforgató viharai ellenére a Budapest zsidó öröksége ma is eleven, aminek a jeleit a főváros utcáin sétálva is felfedezhetjük. Egyáltalán nemcsak a belvárosról van szó, érdemes a távolabb eső kerületekbe is ellátogatni, ha a város zsidó öröksége iránt érdeklődünk. Ha szemfülesek vagyunk, Budapest-szerte az utcaképbe simuló titokzatos zsinagógák és imaházak, vallási motívumokkal díszített lakóházak, egykori kóser szalámigyár titkai és történetei tárulnak fel. Kiderül, hol találjuk meg a cionizmust megálmodó és létrehozó Herzl Tivadar legkisebb emlékművét, amelyet csak az igazán szemfülesek fedezhetnek fel.. Megismerjük, hogyan hatottak a katolikus templomok és a mesés kelet a századforduló zsinagógaépítészetére, és a látnivalókat felfedezve mi magunk is elmerülhetünk Budapest pezsgő zsidó életében a belvárostól Kőbányán át egészen Újpestig és Óbudáig!

Dessewffy utcai zsinagóga

Pontok

1

Dessewffy utcai zsinagóga

Az istállóból kialakított zsinagóga egykor kocsisok, fuvarosok és hordárok imaháza volt
klasszicizmusPest-Budaszakrális helyszínzsidó örökség

Mint tudjuk, a cél szentesíti az eszközt, de legyünk őszinték, nem túl gyakori az istállók templommá alakítása. Az erős hit viszont átsegít a sok nehézségen, ahogy tette ezt 1870-ben az Első Budapesti Közszolga Egylet tagjaival is.

Még több infó
2

Egykori Jávorka Ádám utcai zsinagóga

Zugló szebb napokat látott zsinagógája egykor egy újságíró nyaralója volt
Budapestépítészetszázadfordulózsidó örökség

Egy nagypolgár nyaralójából átépített zsinagóga, amely a kihasználatlanság és gondozás hiánya miatt lassan az enyészeté lesz.

Még több infó
3

Cserkesz utcai zsinagóga

A kőbányai zsidó élet egykori központja: a századfordulón mind a zsidó, mind a keresztény felekezetű kőbányaiak adakoztak azért, hogy ez a mesebeli épület elkészülhessen
Budapestszakrális helyszínszecessziózsidó örökség

A zsinagóga építésekor a környéken földszintes házakat, az épülettől nem messze vasúti síneket, a közeli Mázsa téren pedig sertéspiacot kell elképzelnünk. Mára a környezet jelentősen megváltozott, de az épület szerencsére újra a régi fényében tündököl.

Még több infó
4

Zsidó munkaszolgálatosok emlékműve

A munkaszolgálatra kényszerített magyarországi zsidó áldozatok és túlélők emlékére
Budapestholokausztkortársszobor

Az egykori Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézetének kertjében látható Baráz Tamás emlékművek, mely a munkaszolgálatos zsidók szenvedéseire emlékeztetnek. A 2009-ben született alkotás a katonaköteles zsidóság fizikai kizsákmányolásának és az ehhez kapcsolódó megaláztatások örök mementója.

Még több infó
5

Rumbach zsinagóga

Budapest nemrég felújított varázslatos hangulatú zsinagógája, amelyen a romantikus és a mór elemek keverednek
építészetPest-Budaszakrális helyszínzsidó örökség

A kiegyezést követő években a vallás gyakorlásáról folyó állandó viták sorsfordítónak bizonyultak a magyar zsidóság számára. A hagyományok megújítása éppúgy hatással volt ennek az épületnek a megszületésére, mint tervezőjének eredeti elképzelései.

Még több infó
6

Herzl Tivadar miniszobra

Kolodko Mihály egyik legvidámabb, biciklis képe alapján mintázta meg a cionizmus ősatyjának miniszobrát Herzl szülőháza mellett
Budapestkortársszoborzsidó örökség

Egy innovatív szobrász 120 éves fényképet álmodott újra, amely igazán emberközelivé teszi Herzl Tivadart, az új zsidó állam megálmodójának személyét.

Még több infó
7

Egykori kóser húsüzem

A szigorú kóser szabályok szerint működő régi húsüzem étteremként született újjá
gasztroklasszicizmusPest-Budazsidó örökség

Erzsébetvárosban egykor tizenkét kóser húsüzem szolgálta ki a vevőket. Az egyik leghíresebb, a tulajdonosokról Rebenwurzelnek nevezett üzem ma Kőleves vendéglőként működik, ügyelve az egykori tulajdonosok hagyományaira.

Még több infó
8

Menórás kapu a Síp utcában

Keresztény és zsidó budapestiek békés együttélésének emléke ez a zsidó motívumokkal díszített szecessziós lakóház
Budapestépítészetszecessziózsidó örökség

A Löffler Sándor által tervezett századfordulós szecessziós ház a zsidónegyed szívében a magyar és a zsidó kultúra eredetileg eltérő, de az együttélésben mégis összefonódó jelentéstartalmú jelképeit együtt hordozza.

Még több infó
9

Cipők a Duna-parton

Megrázó holokauszt emlékmű a Dunába lőtt áldozatok emlékére
Dunaholokausztszoborzsidó örökség

Budapest talán legfontosabb és legismertebb köztéri szobrának egyike már első ránézésre is kíváncsivá teszi a nézelődőt: vajon mit jelenthetnek az elszórt cipők a Duna-parton? Az egyik alkotó szerint „Budapest nem adja meg magát a felejtésnek, és szembe mer nézni múltjával” – erről tesz tanúbizonyságot az emlékmű.

Még több infó
10

Óbudai zsinagóga

Klasszicista zsinagóga Óbudán, mely az egykor virágzó helyi zsidó élet emlékét őrzi a mai napig a Duna partján
klasszicizmusPest-Budaszakrális helyszínzsidó örökség

A töröktől visszafoglalt Óbuda zsidó közössége egy évszázad háborítatlan fejlődésének és anyagi gyarapodásának köszönhetően országos viszonylatban is kiemelkedő szerepre tett szert. Egy idő után azonban csak úgy tudták felvenni a versenyt az egyre nagyobb konkurenciát jelentő Pesttel, ha új zsinagógát építenek.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top