Hüvelyk Matyi szobra

Az egyik legkedvesebb mesehős városmajori szobra, amely szó szerint bejárta Budapestet, míg a másolata hazatalált a Városmajorba

Hüvelyk Matyi szobra

Az egyik legkedvesebb mesehős városmajori szobra, amely szó szerint bejárta Budapestet, míg a másolata hazatalált a Városmajorba

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Egy kiváló szobrász, Telcs Ede játékos díszkútja áll a Városmajor árnyas fái között. A szobor átélte az utóbbi egy évszázad mozgalmas magyar történelmének minden korszakát és hányattatásait, amíg kicsit átalakulva, de – reméljük, most már véglegesen – révbe ért.

Az 1920-as években merült fel, hogy a főváros játszótereire, köztereire olyan díszkutakat helyezzenek el, amelyek a gyerekek képzeletvilágát is megmozgatják. Így készítette el például Senyei Károly 1936-ban az Ürgeöntő (vagy más néven Vízcsorgató) gyermekek kútját a Vígadó térre. Telcs Edét is felkérték, hogy a korábban már több díjat is nyert Hüvelyk Matyi-szobrot díszkút céljára gondolja újra. 1933-ban fel is állították az 1,15 méter magas bronzszobrot a városmajori nagy játszótéren. A talapzata egy nyolcszögletű oszlop volt, vízgyűjtője pedig egy félbevágott gömbre emlékeztetett. Az utóbbi Mészáros Andor alkotása volt. A kompozíció a II. világháborúban megsérült, helyreállítása után a Kis Vidámparkban helyezték el, ahonnan 1982-ben került vissza eredeti helyére. 1996-ban valószínűleg fémgyűjtők áldozatává vált, de 2007-ben a főváros újra elkészíttette. Ezúttal mészkőből, az eredeti gipsz öntőforma és a bajai szobormásolat alapján. Így a Városmajorban ma is látható.

Ha további Telcs Ede-szobrokat szeretnél megtekinteni, keresd meg a Hősök terén, a Millenniumi emlékművön Szent László király alakját, vagy éppen a Fiumei úti sírkertben Munkácsy Mihály és Barabás Miklós síremlékét!

 

https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-SWdGaHRpbzU2Tml0b1FUY1JWUUVYQT09

Az Est, 1934. augusztus 26. 5.

Magyar Nemzet, 1983. február 2. 7.

Népszabadság, 1997. december 6. 24.

https://hegyvidekujsag.hu/archivum-2007-xxxvii/huvelyk-matyi-visszatert

Megközelíthetőség:
56 és 56A villamos, 5-ös busz.

Ez is érdekelhet

To top