A kommunizmus utolsó lehelete

A kommunizmus utolsó lehelete

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Általánosságban elmondható, hogy egy  rendkívül terhelt korszakot próbálunk feldolgozni a nosztalgia segítségével, amihez a közös emlékezet helyett sokszor magunknak kell megtalálni az utat. Az 1989-es rendszerváltás után sokak számára úgy tűnt, hogy Budapestről mintha kiradírozták volna az előző rendszer emlékeit. Az utcákat sürgősen át- vagy visszanevezték, a szocializmus alatt felavatott, jellegzetes szocreál szobrok túlnyomó része a város szélén létesített Szoborparkba került talán így igyekezett elfelejteni negyven évnyi kellemetlenséget a város. Ennyi idő azonban nem múlhat el nyom nélkül, így Budapest sok helyen ma is magán viseli a hosszúra nyúlt szocialista időszak ízlését.

A rendszerváltás után született generációk pedig legtöbbször érdeklődve fedezik fel, hogy milyen volt a kor, amelyre sokan nem szeretnének emlékezni. Szippantsunk mélyet a soha meg nem valósult kommunizmus levegőjéből, és lássuk, mi maradt meg Budapesten abból a világból, mely az egyenlőség eszméjére épített diktatúrát! Fedezzük fel a legendás Vörös Csepel emlékeit, mely a magyar munkásság fellegváraként kiemelt figyelmet kapott a korszakban! Nézzük meg a korabeli panelépítkezések csillagát Óbudán, amely akkorára sikerült, hogy egy egész falut el lehetne szállásolni benne! Tegyünk egy sétát az egykori Olimpia mozi épületéhez Kelenföldön, ahol valamikor úttörőket is avattak. Tematikus útvonalunkon a múlt – ma már ártalmatlan – árnyaival találkozhat bárki.

Kelenföldi városközpont

Pontok

1

Kelenföldi városközpont

Az antialvóváros kísérlete
Budapestépítészetgasztroretró

Bizonyos értelemben rekordok otthona a 12 ezer négyzetméteren elterülő XI. kerületi városközpont: az első, panorámavetítésekre tervezett mozi, Budapest első komplex művelődési intézménye, a Szabó Ervin Könyvtár legnagyobb kerületi fiókja mind-mind itt talált otthonra, az úgy nevezett „antialvóváros” koncepció keretében.

Még több infó
2

Szobrok az Operaház tetején

A Magyar Állami Operaház szobrai az egyik utolsó szocialista emlékműnek is tekinthetőek
Budapestlegendaretrószobor

A közcélra emelt épületek soha nem egy-két évtizedre épülnek. De vajon igaz ugyanez a díszítésükre, például az egy-egy korszakot jelölő szoboregyüttesekre is?

Még több infó
3

Csepel Művek

A Csepel Művek egykor Weiss Manfréd Acél- és Fémművek néven Magyarország egyik legjelentősebb ipartelepe volt
Budapestipari örökségretrószecesszió

A Csepel Művek ikonikus, éjszaka vörösen izzó neonja a 20. század Magyarországának egyik legzseniálisabb vállalkozójára emlékeztet: Weiss Manfréd alakja örökre összefonódott Csepellel, ahol annak idején elképesztő kreativitással újította meg gyárát, akárhányszor a viharos történelmi fordulatok megkívánták.

Még több infó
4

Csepeli Munkásotthon

A Csepeli Munkásotthon szocreál épületében megmaradt az eredeti, szecessziós színházterem
Budapestművészetretrószecesszió

A Tanácsköztársaság százharminchárom napja nyomot hagyott Csepelen. Ez az időszak hatalmas lökést adott a Csepeli Munkásotthon épületének befejezéséhez, amely valóságos győzelem volt az itt élők számára. Ez a kívülről meglehetősen retró hangulatú épület gyönyörű, szecessziós színháztermet rejt, melynek falait Maróti Géza munkái díszítik.

Még több infó
5

Domborművek az egykori munkásszálló homlokzatán

A Rákosi Mátyás Művek 1954-ben átadott ötemeletes munkásszállója az ország legszebb, legmodernebb munkásszállója volt
Budapestépítészetretrószobor

A csepeli gyár megalapítása óta folyamatos probléma volt Csepelen, hogy hol szállásolják el az ott dolgozó munkásokat. Ez az évek során csak fokozódott. Az 1950-es években azonban az ország munkásságának jelentős részét tömörítő Csepel munkásotthon építésével enyhítette a helyzetet.

Még több infó
6

Egykori MÁV-telepi mentőpont

Beszédes utcanevek Rákospalotán
Budapestépítészetközlekedéstörténetretró

A MÁV-telep utcanevei sokszor beszédesek. A térképet nézegetve itt találjuk a Mozdony, Kazán, a Vasutaskert utcákat. A Mentő utca ellenben nem fantázianév: a rákospalotai mentőpontról kapta a nevét, mely 2012-ben az Észak-pesti Kórházba költözött.

Még több infó
7

Faluház

Budapest legnagyobb lakóépülete, ahol egy egész falu kényelmesen elférne
Budapestépítészetkortársretró

A hatalmas épületben annyian élnek, hogy az akár egy nagyobb falu lakossága is lehetne. Felújítása óta a szőlőtermesztésre hívja fel a figyelmet, mely évszázadokon át a környék meghatározó megélhetési formája volt.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top