Faluház

Budapest legnagyobb lakóépülete, ahol egy egész falu kényelmesen elférne

Faluház

Budapest legnagyobb lakóépülete, ahol egy egész falu kényelmesen elférne

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

A hatalmas épületben annyian élnek, hogy az akár egy nagyobb falu lakossága is lehetne. Felújítása óta a szőlőtermesztésre hívja fel a figyelmet, mely évszázadokon át a környék meghatározó megélhetési formája volt.

2020-ban ünnepelte ötvenedik születésnapját Magyarország és egyben Közép-Európa legnagyobb lakóháza, az óbudai Faluház. Közismert becenevét onnan kapta, hogy egy átlagos magyar falu közel 3000 fős lakossága is elférne a 315 méter hosszú épület 886 lakásában. 1976-ban a környező lakótelepek kiszolgálására épült meg a Flórián Üzletközpont, ami Magyarország első bevásárlóközpontja volt.

Az előtte elterülő hatalmas park annak köszönheti létét, hogy nem valósult meg a fejlesztés második üteme, amely három toronyház és közösségi épületek megépítését jelentette volna.

Az épületet élettartamát negyven évre tervezték, ezért 2008-ban elkezdődtek a felújítási munkálatok. A falak és a tető vastag szigetelést kapott, kicserélték az összes ablakot, a tetőre pedig napkollektorokat szereltek, melyek megtermelik az épület teljes melegvíz-szükségletét. A falak új, kékeszöld színe a korábban itt termő kékszőlőre és annak levelére utal. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=t7-Ktvy8j-E&ab_channel=%C3%89p%C3%ADt%C3%A9szf%C3%B3rum

https://femina.hu/utazas/obuda-faluhaz-tortenete/

Megközelíthetőség:
Villamos: 1, 1A. Busz: 29, 137, 237, 218, 9, 111.
1 perc
81 m
Akadálymentes

Ez is érdekelhet

To top