A csend és béke szigetei a városban – megszentelt helyek Budapesten

A csend és béke szigetei a városban – megszentelt helyek Budapesten

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Budapest építészete közel kétezer évet fed le, és szinte minden korszakból maradt ránk szakrális helyszín vagy egy templomrom. A város változatos építészete visszaköszön a templomokon, elhelyezkedésük pedig sokat árul el a korról, amelyben létrejöttek. Egészen a 18. század végéig nem épülhetett protestáns templom Pesten, ezzel szemben Óbudán a katolikus plébánia tőszomszédságában találunk barokk zsinagógát. Buda, Pest és Óbuda 1873-as egyesítése pedig fordulópontot jelentett a templomépítészetben is: ahogy a növekvő Budapest külvárosai egyik napról a másikra megteltek élettel, az ideköltözők újonnan épült templomai is hamarosan megnyitották a kapuikat. Érdemes időt szánni arra, hogy felfedezzük a város ismert és kevésbé ismert szakrális helyszíneit. A sokat fotózott turisztikai attrakciók mellett mint a parlamenttel pontosan egy magas Szent István-bazilika, vagy a Budai Vár látképét meghatározó Mátyás-templom rengeteg olyan megszentelt helyszín rejtőzik Budapest bel- és külvárosában, ahol rácsodálkozhatunk a templomépítészet szépségeire. Az épületekhez kapcsolódó  történeteken keresztül pedig Budapestet is jobban megismerhetjük. Szent István korával ellentétben, amikor komoly büntetés járt azért, ha valaki nem ment templomba, ma már minden következmény nélkül kihagyhatjuk az életünkből a budapesti templomok látogatását. Ugyanakkor, ha nem is kell minden vasárnap templomba menni, érdemes megismerni ezeket az épületeket, hiszen talán semmi nem adja vissza egy-egy korszak világlátását annyira, mint ezek a megszentelt helyek.

Külső-Kelenföldi Református Templom
Akadálymentes

Pontok

1

Külső-Kelenföldi Református Templom

A modern templom, amelyet előbb néznél ufónak vagy rakétakilövő állomásnak, a Hungexpo főépítészének alkotása
Budapestépítészetkortársszakrális helyszín

A külső-kelenföldi panelházak között földre szállt űrhajó sok arra járó fantáziáját megmozgatja. A hatszög alakú épület funkciója sokaknak még akkor sem válik egyértelművé, amikor belépnek a Kipszer térráccsal fedett belső térbe.

Még több infó
2

Ősrákosi református templom

A közadakozásból épült templom elektromos orgonája Hollandiából érkezett, az Úrasztal egyetlen tölgyfából készült
Budapestépítészetszakrális helyszínszecesszió

Sokan mondják a rákospalotai MÁV-telepre, hogy „város a városban”. Ennek megfelelően két temploma is van, egy katolikus és egy református. Utóbbihoz a telket a MÁV ajánlotta fel, és – a jelentős közadakozás és minisztériumi hozzájárulás mellett – támogatta is a felépítését.

Még több infó
3

Szent László-templom

Lechner Ödön, legismertebb szecessziós építészünk egyik kevésbé ismert alkotása
Budapestépítészetszakrális helyszínszecesszió

Lechner egyik kevésbé ismert remekműve ez a templom, melyet az építész az élete egyik főművének tekinthető Iparművészeti Múzeummal egy időben tervezett.

Még több infó
4

Assisi Szent Ferenc-templom

A Bakáts téri templom – híres művészek közös alkotása
építészetművészetPest-Budaszakrális helyszín

A Bakócz Tamásról elnevezett Bakáts téren áll a kerület legnagyobbjának számító impozáns, eklektikus stílusú, gyönyörű műemléktemplom, amely Assisi Szent Ferenc nevét vette fel. Nem is hinnénk, hány neves művész munkálkodott rajta!

Még több infó
5

Árvíztábla a Szent Rókus-kápolnán 

Emlék a legpusztítóbb pesti árvízről, amikor teljes házak dőltek romba.
árvízépítészetPest-Budaszakrális helyszín

Az 1838-as nagy pesti árvíz emlékére a Szent Rókus-kápolna falán elhelyezett tábla jó példája a súlyos természeti csapásokat mementóként megőrző társadalmi emlékezetnek.

Még több infó
6

Városmajori Jézus Szíve plébániatemplom

Árkay Bertalan és Aladár modern temploma a Városmajorban igazi felkiáltójelként emlékeztet arra, hogyan képzelték el a jövő építészetét a két világháború között
Budapestmodernszakrális helyszín

A Városmajor szélén álló épület a főváros első modern stílusban épült temploma volt, kritikusai csak „Istengarázsnak” csúfolták. A geometrikus formákat és finom íveket Árkay Bertalannak köszönhetjük, aki római minták alapján tervezte meg a templomot.

Még több infó
7

Rózsadombi Krisztus Király templom

Budapest egyik legkorábbi temploma, mely az I. világháború után épült
Budapestépítészetművészetszakrális helyszín

Az első világháborút, a két forradalmat és Trianon sokkját követően sokáig nem volt pénz arra, hogy értékálló anyagokból új templomok épüljenek. A menekült hívek így barakkokban, iskolákban, sőt istállókban tartották az istentiszteleteket. Budán történt ebben először változás.

Még több infó
8

Szilágyi Dezső téri református templom

Az ún. "Pentagon-terv" alapján ötszög alapon épült az első budai református templom
Budapestépítészethírességszakrális helyszín

Igazi gótikus várkastély bújik meg a Szilágyi Dezső téren az itteni református templom alakjában. Három harangja lenyűgöző hangjátékra képes, a fény pedig egészen sajátos módon kap szerepet az épületben. Megjelenésén túl érdemes megemlíteni, hogy a magyar történelem több fontos alakja kötött itt házasságot.

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top