A szecessziótól a szocreálig

stílustörténeti séta Lipótvárosban

A szecessziótól a szocreálig

stílustörténeti séta Lipótvárosban

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Mindig is érdeklődve figyelted Budapest elképesztően változatos építészeti értékeit, de nem vagy benne biztos, mi fán termett a szecesszió, hogy van-e itt is A nagy Gatsbyből ismert csillogó art déco stílusából, vagy éppen mit nevezünk szocreálnak? Akkor ez a séta éppen neked való, a Lipótvárosban járva végigkalauzolunk a századfordulón kiteljesedő szecesszió legszebb lakóépületeitől kezdve a bújtatott ipari art decós csodákon át egészen a kissé meghurcolt magyar modernizmusig, hogy a kalandot lezárjuk az 50-es évek monumentális szocreáljával.

***

Budapesten jó sétálni, és ezt egyre többen tudják: városszerte több tucat tematikus program közül lehet választani.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet szeretnél megtudni a témáról és a környékről, keresd fel valamelyik budapesti sétaszervező társaság vezetett programját!

1,5 óra
2 km
Új stílus parancsra – a „sztálinbarokk”

Pontok

Ismerjük meg picit jobban a hazai szocreál mintadarabját.

Még több infó

A hazai modernizmus egy kései, talán utolsó gyöngyszeme, mielőtt a sztálinbarokk kora beköszöntött volna. De milyen is volt ez a modern a 30-as 40-es években?

Még több infó

Hogyan álcázzunk egy funkcionális ipari épületet a város közepén? És a világ változásával hogyan találjunk neki új funkciót?

Még több infó

Már messziről világlik a Markó utca sarkán álló vöröses, geometrikus vonalvezetésű épület, amit érdemes közelebbről is megnézni, hiszen az egyik legszebb együttese A nagy Gatsby korszakában dívó art déco stílusnak.

Még több infó

Izgalmas összehasonlítási alap, ha séta közben megállunk és megnézzük a Honvéd utca 16. homlokzatát – vajon melyik évben készülhetett és milyen stílusban?

Még több infó

A szecesszió már inkább mozgalom volt, nem is egyszerű stílusirányzat. Az iparművészet területéről indult ki, és pár év alatt meghódította a világot – de mikor, és hol is jelent meg ez az „új stílus”? Hol máshol mesélhetnénk erről, mint a Magyar Szecesszió Háza előtt állva.

Még több infó

Igazi kis dzsungel bújik meg a ház homlokzatán, vagy legalábbis kevés ilyen gazdag állatvilággal rendelkező házat ismerünk a környéken. De hogyan is kerül a mókus a falra?

Még több infó

A város egyik legkülönlegesebb, ezernyi apró érdekességet rejtő épülete előtt állunk, amelyet Lechner Ödön tervezett, és eredeti funkciója szerint Postatakarékpénztárként készült ez 1901-ben. De hol bujkálnak rajta a takarékos méhek, és hogyan illeszkedik Lechner gazdag életművébe ez az épület?

Még több infó

Vajon kiigazodnánk a századfordulós Budapesten? Hogyan változott a város a 20. század elején, amikor a nagy vitákat kavaró szecesszió megjelent, majd a 20-as években az art déco felbukkanásával, hogy végül a modern építészet szabályos vonalai rajzolták át és színesítették az arculatát?

Még több infó

Ez is érdekelhet

To top