Vissza

Évszázadok öröksége

Pallas Athéné lándzsájától a Budai Vigadóig

Évszázadok öröksége

Pallas Athéné lándzsájától a Budai Vigadóig

Térkép

Bejáró tipp:
Vedd át saját bejáró füzeted vagy töltsd le online és nyerj szuper ajándékokat!

Füzet letöltése További infók

Ha a falak beszélni tudnának, sóhajtunk néha fel – a várbeliek, ha megszólalnának, valószínüleg egyenként több ezer oldalas köteteket tudnának megtölteni az évszázadok történeteivel. „Budán lakni világnézet” – mondta Márai Sándor, de a várban lakni még valamivel ennél is több: a történelem sűrű levegője itt tényleg belengi az utcákat, egy leheletnyi középkor, egy csipetnyi színes barokk, némi romantika és pár évszázadnyi gazdag történelem – íme a Várnegyed varázsának receptje. Bár a környéket a történelem viharai alaposan megtépázták, ostromok, háborúk, járványok pusztították, újra és újra benépesült és felépült régi pompájában.

Az utcákon sétálva láthatjuk, hogyan rétegződik egymásra a múlt, miközben azt is izgalmas megfigyelni, hogy hogyan és mit tartott a társadalom érdemesnek a megőrzésre? Hogyan járult hozzá a II. világháború pusztítása a középkori emlékek feltárásához, hogyan lett a komor bástyafalaból az egyik legszebb sétány, és egyáltalán, hogyan is zajlik az élet főúrak, mágnások, főpapok és persze a tisztes budai polgárok egykori hajlékában.

***

Budapesten jó sétálni, és ezt egyre többen tudják: városszerte több tucat tematikus program közül lehet választani.

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és többet szeretnél megtudni a témáról és a környékről, keresd fel valamelyik budapesti sétaszervező társaság vezetett programját!

Idő ikon
1,5 óra
Hossz ikon
2 km
Pontok ikon
Elképzelt középkor

Pontok

1

Elképzelt középkor

a Mátyás templom

Hófehér karcsú torony, színpompás Zsolnay tetőzet, gazdag gótikus formák – bár a templom egy idealizált középkori formában született újjá, már a névadója, Mátyás király se ismerne rá.

Még több infó Separator Separator

Kevés gazdagabb történelemmel rendelkező épület van a városban, mint a Szentháromság tér sarkán álló Régi Városháza.

Még több infó Separator Separator
3

Az egyik legrégebbi…

a Vörös Sün ház

Hogy került a sündisznó a város legrégebbi emeletes lakóházára a Hess András téren?

Még több infó Separator Separator

Miközben a várfal felé sétálunk az utcákon és sikátorokon, keresztezzük a Fortuna, Országház és Úri utcákat is – mind egy irányba, az egykori kapuk felé futnak.

Még több infó Separator Separator
5

A régi harcok helyett költészet

Tóth Árpád sétány

Sétáljunk kicsit a város egyik legszebb korzóján, amely különösen tavasszal, a díszcseresznyefák virágzása idején népszerű sétahely.

Még több infó Separator Separator
6

Fővárosok flórája

az Európa Liget

A várfal tövében húzódó parkban álló fáknak egészen különleges, Budapesthez szorosan kapcsolódó története van.

Még több infó Separator Separator
7

Legyen tánc!

a Budai Vigadó

A vár tövében álló katonai fegyverraktárak helyén 1900-ban készült el a helyi polgárok régóta vágyott kulturális épülete – de minek kellett Budára is egy Vigadó, ha már Pesten állt egy?

Még több infó Separator Separator
8

Barokkos hangulat

a Corvin tér

A szerzetesek egykori magánkertjéből lett tér nagyon változatos arcot mutat, és bár mellette megy el a forgalmas Fő utca, parkosított jellegével enyhíteni tudja annak terheltségét.

Még több infó Separator Separator

Ez is érdekelhet

To top